top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Schijf van Vijf

Tijdens het spelen van het KinderKook Kwartet leert het hele gezin over gezonde gerechten. De gerechten zijn gemaakt met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als basis. Als je deze gerechten op je weekmenu zet, eet je gezond en gevarieerd.

Schijf_van_Vijf_van_het_Voedingscentrum_zonder_vaknamen.jpg
varieren schijf van vijf.png
wortel.png

Waarom is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten?

Om gezond, fit en vol energie te blijven heeft je lijf voedingsstoffen nodig, zoals vitamines, mineralen, vezels, eiwitten, koolhydraten en vetten. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je deze voedingsstoffen binnen.

​

De Schijf van Vijf helpt je hierbij: alle voedingsmiddelen die op de Schijf staan zijn goed voor je lijf. Daarbij is ook de verhouding tussen de vakken belangrijk. Het groene vak (groente en fruit) is bijvoorbeeld groter dan het gele (oliën & vetten), dus daar heb je ook meer van nodig. Zo eet je niet alleen gezond, maar ook in de juiste balans.

Waarom heeft je lijf bepaalde voeding(stoffen) nodig?

Dranken zonder suiker (blauwe vak)
Water, thee en koffie zonder suiker zijn belangrijk voor het vervoer van voedings- en afvalstoffen door je lijf en het regelen van lichaamstemperatuur. Daarom is het belangrijk het vocht dat je verliest (door zweten, poepen, plassen en ademen) aan te vullen.

​​

​Groente & fruit (groene vak)
Groente en fruit zijn rijk aan vezels: deze zijn belangrijk voor een goede werking van je darmen. Ze zitten bomvol vitamines en mineralen en helpen bij de groei en het onderhoud van je lijf: bijvoorbeeld dat je niet ziek/ sneller beter wordt.

 

Vis, vlees, peulvruchten, noten, zuivel en ei (roze vak)

Voedingsmiddelen uit het roze vak zijn rijk aan eiwit: deze zijn belangrijk voor je spieren, organen, het zenuwstelsel en je bloed. Ze helpen bij je spijsvertering, het afweersysteem, hormonen, het transport van voedingsstoffen en de overdracht van signalen (je zintuigen) door je lijf.

​

Oliën en vetten (gele vak)

Van voedingsmiddelen uit het gele vak krijg je energie! Daarnaast zijn ze rijk aan vitamines: het zijn bouwstoffen voor je lijf en ze spelen een belangrijke rol om je ogen, hersenen en spieren goed te laten werken.

​

Volkoren graanproducten & aardappels (oranje vak)

Volkoren graanproducten en aardappels zitten vol vezels, eiwitten en vitamines. Ook geven ze je energie voor de hele dag! Niet-volkoren producten zoals witbrood (en producten met veel suiker) geven je vaak slechts een korte energiepiek, gevolgd door een (afterdiner) dipje.

Producten buiten de Schijf van Vijf

Sommige producten bevatten te veel suiker, zout of verzadigd vet. Denk aan een theelepel mosterd, een eetlepel sojasaus of een stukje vegetarische rookworst. Ze zijn lekker en mogen af en toe, maar eet ze met mate. Ze dragen niet bij aan je gezondheid en staan daarom buiten de Schijf van Vijf.

 

Het Voedingscentrum noemt dit dagkeuzes en weekkeuzes.

  • Dagkeuzes zijn kleine porties, zoals een beetje saus of iets zoets

  • Weekkeuzes zijn grotere of vettere producten, zoals rookworst

 

In de recepten van het KinderKook Kwartet gebruiken we dagkeuzes vooral als smaakmaker, met maximaal drie dagkeuzes per gerecht. Soms zit er ook een weekkeuze in, maar dat gebeurt bewust weinig. Zo blijft gezond eten de basis van het KinderKook Kwartet.

​

Meer weten over de Schijf van Vijf of nog meer tips over hoe je samen met je kind kunt koken? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum

Proeven kun je leren

Vind je het spannend om iets nieuws te proeven? Gebruik eerst je andere zintuigen:

​

  • Kijk naar de kleur.

  • Ruik aan het eten.

  • Voel: is het glad, hard of zacht?

 

Zo leer je al veel voordat je een hap neemt en wordt proeven minder spannend.

Soms vind je iets niet meteen lekker. Dat is normaal: kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen, waardoor smaken sterker binnenkomen. Je smaak verandert vanzelf; als je ouder wordt verdwijnen sommige papillen en kun je smaken wél waarderen.

​

Geef dus niet te snel op. Soms moet je iets tien tot vijftien keer proberen voordat je het lekker vindt. Het zou zonde zijn als je het zou opgeven, want dan mis je alle goede voedingsstoffen waar je lichaam zo blij van wordt! Dus probeer vooral nieuwsgierig te blijven naar de gerechten.

bottom of page