top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Spaghetti bolognese

Een echte klassieker met mager rundergehakt en een rode saus vol groenten zoals wortel, courgette en paprika. De saus kan eventueel gepureerd worden voor extra kindvriendelijkheid. Deze milde spaghetti bolognese is voedzaam, herkenbaar en geliefd bij het hele gezin.

Bereidingstijd

25 min.

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Pasta Parels

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

  • 300 g volkoren spaghetti

  • 300 g mager rundergehakt

  • 400 g (1 blik) passata

  • 1 ui

  • 1 wortel

  • 1 rode paprika

  • ½ courgette

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 el olijfolie

  • Italiaanse kruidenmix

    • Optie 1: 1 tl kant-en-klare Italiaanse kruidenmix (let op: kies een mix zonder toegevoegd zout en suiker)

    • Optie 2: Maak zelf je Italiaanse kruidenmix:

      • ½ tl gedroogde basilicum

      • ½ tl gedroogde oregano

      • ¼ tl gedroogde tijm

      • ¼ tl gedroogde peterselie

Optioneel erbij:

  • Geraspte 30+ kaas (voor over de spaghetti, optioneel)

  • Verse basilicum (voor extra smaak & presentatie)

Bevat:

  • GLUTEN (in de pasta, kan worden vervangen door een glutenvrije variant)

  • LACTOSE (indien kaas wordt toegevoegd, kan worden vervangen door een plantaardige variant of weggelaten)

 


Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Groenten voorbereiden

  • Snijd de ui fijn (of laat weg voor een mildere smaak) en pers of hak de knoflook fijn

  • Schil en rasp de wortel en snijd de paprika en courgette in kleine blokjes.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het raspen van de wortel en het snijden van de paprika!

2️. Spaghetti koken

  • Breng een pan water aan de kook en kook de volkoren spaghetti volgens de verpakking. 

  • Giet af en bewaar een kopje pastawater voor later.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het wegen van de pasta!

3️. Gehakt bakken

  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan.

  • Bak het rundergehakt in circa 5 minuten rul.

  • Voeg de ui, knoflook, wortel, paprika en courgette toe en bak 4-5 minuten mee.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het omroeren van het gehakt!

4️. Saus maken

  • Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.

  • Voeg de passata en Italiaanse kruiden toe.

  • Roer goed door en laat 5-10 minuten zachtjes pruttelen.

  • Optioneel kidsproof: Wil je een gladde saus zonder stukjes? Gebruik een staafmixer om de saus fijn te pureren.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het roeren van de saus!

5️. Pasta mengen (optioneel, ook apart te serveren)

  • Voeg de afgegoten spaghetti toe aan de saus en meng goed.

  • Optioneel: Voeg een scheutje pastawater toe om de saus beter te laten hechten.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het mengen van de spaghetti!

6️. Tenslotte

  • Serveer de spaghetti en garneer met geraspte kaas & verse basilicum (optioneel).

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het strooien van de kaas!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: De saus blijft 2 dagen goed in een afgesloten bak.

  • Invriezen: De saus is goed in te vriezen (zonder pasta) en blijft tot 3 maanden houdbaar. Maak dus gerust een extra grote portie saus zodat je op een drukke dag extra snel een voedzame maaltijd neer kunt zetten.

Extra kidsproof

  • Pureer de saus zodat de groenten minder zichtbaar zijn.

  • Laat kinderen hun eigen toppings kiezen zoals kaas of extra basilicum.

  • Serveer de saus apart van de pasta als kinderen liever zelf mengen.

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page