top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Runderreepjes

Deze voedzame maaltijd combineert malse runderreepjes met zilvervliesrijst, courgette, paprika, sperziebonen en wortel. De honing-mosterdsaus is zacht en lichtzoet – ideaal voor kinderen. Alles wordt in één pan bereid met bouillon, dus weinig afwas en veel gemak. Een smaakvolle, evenwichtige maaltijd met een vriendelijke twist.

Bereidingstijd

35 min.

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Eenpanswonderen

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

  • 300 g magere runderreepjes (bijv. biefstukpuntjes of rosbiefreepjes)

  • 200 g zilvervliesrijst

  • 1 courgette

  • 1 rode paprika

  • 1 wortel

  • 100 g sperziebonen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 el olijfolie

  • 700 ml groentebouillon

 Voor de honing-mosterdsaus:

  • 1 el honing (LET OP: niet geschikt voor kinderen onder de 1)

  • 1,5 el milde mosterd

  • ½ tl citroensap of natuurazijn

  • 1 tl maïzena + 2 el water (om de saus te binden)

Voor de garnering (optioneel):

  • 1 el sesamzaadjes

Bevat:

  • SESAM (indien sesamzaadjes worden toegevoegd)

  • MOSTERD (in de dressing, vervang indien nodig)

Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Groenten snijden

  • Schil en snijd de courgette in halve plakjes.

  • Snijd of scheur (hulpchef!) de paprika in reepjes en snijd de wortel na het schillen in dunne plakjes.

  • Snijd de sperziebonen in stukjes en hak of pers de knoflook fijn.

  • Snipper de ui.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de groenten wassen en de paprika in reepjes scheuren!

2️. Runderreepjes bakken

  • Verhit 1 el olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.

  • Bak de runderreepjes kort tot ze goudbruin zijn.

  • Haal het vlees uit de pan en zet opzij.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag met een houten lepel voorzichtig roeren terwijl het vlees bakt!

3️. Groenten en rijst bakken

  • In dezelfde pan: verhit opnieuw 1 el olijfolie en bak de ui en knoflook 2 minuten.

  • Voeg de paprika, wortel, sperziebonen en courgette toe en roerbak 3-4 minuten.

  • Voeg de ongekookte rijst toe en bak deze 2 minuten mee, zodat het een licht geroosterde smaak krijgt.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de rijst in de pan strooien en voorzichtig omscheppen!

4️. Bouillon toevoegen en laten garen

  • Schenk de 700 ml groentebouillon in de pan.

  • Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Ondertussen kan je aan de slag met stap 5.

  • Roer wel af en toe om te voorkomen dat de rijst aan de bodem plakt.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met roeren en kijken hoe de rijst het vocht opneemt!

5️. Honing-mosterdsaus maken

  • Meng in een kommetje: honing, mosterd, citroensap en maïzena (opgelost in 2 el water).

  • Wanneer de bouillon goed opgenomen is door de rijst voeg je het vlees terug in de pan en schenk je ook de saus erover. Let op: kinderen onder de één of de smaak van de saus wat spannend? Serveer deze dan apart!

  • Laat 2-3 minuten zachtjes koken tot de saus iets indikt en het vlees warm is.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de saus mengen en in de pan schenken!

6️. Tenslotte

  • Bestrooi met het gerecht met sesamzaadjes! (optioneel)

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de sesamzaadjes er overheen strooien!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: In een afgesloten bak 1-2 dagen houdbaar.

  • Invriezen: Niet aanbevolen vanwege de groentenstructuur.

Extra kidsproof

  • Laat de mosterd iets minder overheersen door de verhouding honing iets te verhogen.

  • Rijg de groenten en stukjes vlees aan kleine prikkerstokjes en serveer het als een spies! Dit maakt het eten speelser en makkelijker om met de hand te eten.

Variatietips:

  • Ook leuk en lekker met kleine gehaktballetjes (soepballetjes) in plaats van reepjes

  • Probeer ook eens met volkoren parelcouscous!

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page