top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Rode kool stamppot

Deze kleurrijke stamppot is een frisse twist op de klassieker. Met rode kool, appel en wortel zit hij boordevol groente en vezels. De lichtzoete smaak is extra aantrekkelijk voor kinderen. Heerlijk vegetarisch, maar ook goed te combineren met een stukje vlees of vega worst.

Bereidingstijd

30 min.

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Lekker Hollands

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

  • 750 g kruimige aardappelen

  • 500 g verse rode kool

  • 1 wortel

  • 2 appels (bijv. Elstar of Jonagold)

  • 100 ml halfvolle melk

  • 1 el olijfolie

  • Klontje margarine

  • 1 tl kaneel

  • Peper & zout naar smaak

 

Optioneel erbij:

  • Handje gehakte walnoten voor extra crunch  (LET OP: niet kidsproof voor hele jonge kinderen)

  • Vegetarische rookworst of kipworst

Bevat:

  • LACTOSE (kan worden vervangen door plantaardige melk)

  • NOTEN (indien walnoten worden toegevoegd; kan worden weggelaten)

 

 

Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Groente en fruit snijden

  • Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.

  • Snijd de rode kool fijn als dit nog niet is gedaan.

  • Schil de wortel en snijd deze in kleine blokjes.

  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het snijden van de appel!

2️. Aardappelen koken

  • Breng een grote pan water aan de kook en voeg de aardappelen toe.

  • Kook in 15-20 minuten gaar.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de aardappelen in de pan doen en helpen controleren of ze gaar zijn!

3️. Rode kool, wortel & appel stoven

  • Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak de rode kool en wortel 2 minuten.

  • Voeg de appelstukjes en 1 tl kaneel toe en roer goed door.

  • Laat 10-15 minuten zachtjes stoven met een deksel op de pan, tot de rode kool en wortel zacht zijn.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de appelstukjes en wortel toevoegen en roeren!

4️.Aardappelen stampen

  • Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.

  • Voeg melk, een klontje margarine, peper & zout toe.

  • Stamp met een pureestamper tot een smeuïge stamppot.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen stampen en proeven of er nog iets bij moet!

5️. Rode kool en wortel mengen

  • Roer de gestoofde rode kool met appel en wortel door de stamppot.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de stamppot om te scheppen!

6️. Tenslotte

  • Serveer de stamppot direct.

  • Optioneel: Bestrooi met gehakte walnoten en serveer met een vegetarische rookworst of kipworst.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met opscheppen!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: De stamppot blijft 2 dagen goed in een afgesloten bak.

  • Invriezen: Kan per portie worden ingevroren.

Extra kidsproof

  • Maak de stamppot extra romig door iets meer melk toe te voegen.

  • Gebruik een extra zoete appel voor een mildere smaak.

  • Serveer met rozijntjes voor een extra zoete smaak.

Alternatief met diepvries rode kool

  • Gebruik 400 g diepvries rode kool met appel, maar let op de hoeveelheid toegevoegde suiker.

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page