
Rode kool stamppot
Deze kleurrijke stamppot is een frisse twist op de klassieker. Met rode kool, appel en wortel zit hij boordevol groente en vezels. De lichtzoete smaak is extra aantrekkelijk voor kinderen. Heerlijk vegetarisch, maar ook goed te combineren met een stukje vlees of vega worst.
Bereidingstijd
30 min.
Porties
4 personen
Kwartet categorie
Lekker Hollands

Ingrediënten
Allergenen
voor 4 personen
750 g kruimige aardappelen
500 g verse rode kool
1 wortel
2 appels (bijv. Elstar of Jonagold)
100 ml halfvolle melk
1 el olijfolie
Klontje margarine
1 tl kaneel
Peper & zout naar smaak
Optioneel erbij:
Handje gehakte walnoten voor extra crunch (LET OP: niet kidsproof voor hele jonge kinderen)
Vegetarische rookworst of kipworst
Bevat:
LACTOSE (kan worden vervangen door plantaardige melk)
NOTEN (indien walnoten worden toegevoegd; kan worden weggelaten)
Bereiding in eenvoudige stappen
1️. Groente en fruit snijden
Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
Snijd de rode kool fijn als dit nog niet is gedaan.
Schil de wortel en snijd deze in kleine blokjes.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
👩🍳 Hulpchef: Mag helpen met het snijden van de appel!
2️. Aardappelen koken
Breng een grote pan water aan de kook en voeg de aardappelen toe.
Kook in 15-20 minuten gaar.
👩🍳 Hulpchef: Mag de aardappelen in de pan doen en helpen controleren of ze gaar zijn!
3️. Rode kool, wortel & appel stoven
Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak de rode kool en wortel 2 minuten.
Voeg de appelstukjes en 1 tl kaneel toe en roer goed door.
Laat 10-15 minuten zachtjes stoven met een deksel op de pan, tot de rode kool en wortel zacht zijn.
👩🍳 Hulpchef: Mag de appelstukjes en wortel toevoegen en roeren!
4️.Aardappelen stampen
Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen.
Voeg melk, een klontje margarine, peper & zout toe.
Stamp met een pureestamper tot een smeuïge stamppot.
👩🍳 Hulpchef: Mag helpen stampen en proeven of er nog iets bij moet!
5️. Rode kool en wortel mengen
Roer de gestoofde rode kool met appel en wortel door de stamppot.
👩🍳 Hulpchef: Mag helpen de stamppot om te scheppen!
6️. Tenslotte
Serveer de stamppot direct.
Optioneel: Bestrooi met gehakte walnoten en serveer met een vegetarische rookworst of kipworst.
👩🍳 Hulpchef: Mag helpen met opscheppen!
Praktische tips:
Bewaaradvies:
Koelkast: De stamppot blijft 2 dagen goed in een afgesloten bak.
Invriezen: Kan per portie worden ingevroren.
Extra kidsproof
Maak de stamppot extra romig door iets meer melk toe te voegen.
Gebruik een extra zoete appel voor een mildere smaak.
Serveer met rozijntjes voor een extra zoete smaak.
Alternatief met diepvries rode kool
Gebruik 400 g diepvries rode kool met appel, maar let op de hoeveelheid toegevoegde suiker.
Schijf van Vijf informatie
Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.
