top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Ovenschotel met bloemkool

Deze voedzame ovenschotel combineert drie soorten groenten met een romige saus en een knapperig korstje. Dankzij de korte voorbereidingstijd is het een ideale maaltijd op drukke dagen. De milde smaak maakt het gerecht ook geschikt voor jonge eters, terwijl het toch lekker veel groente bevat.

Bereidingstijd

15 min. + 25 min. oven

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Lekker Hollands

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

  • 500 g kruimige voorgekookte aardappelen

  • 400 g bloemkoolroosjes (vers of diepvries)

  • 300 g spruitjes

  • 1 wortel

  • 1 el olijfolie of margarine


Voor de romige kaassaus:

  • 250 ml halfvolle melk

  • 1 tl mosterd (voor extra smaak, niet pittig)

  • 100 g geraspte 30+ kaas (mild van smaak, goed smeltend)

  • Peper & zout naar smaak


Optioneel erbij:

  • Handje volkoren paneermeel of 1 verkruimeld beschuitje (voor een knapperige bovenkant)

Bevat:

  • LACTOSE (in de saus en puree, kan worden vervangen door plantaardige melk en kaas)

  • GLUTEN (indien volkoren paneermeel of beschuit wordt gebruikt, kan worden weggelaten of vervangen door glutenvrij alternatief)

 


Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Groenten en aardappelen voorbereiden

  • Snijd de bloemkoolroosjes in kleinere stukken indien nodig.

  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.

  • Snijd de wortel in dunne plakjes.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de bloemkool in kleine roosjes te breken!

 

2. Groenten kort voorkoken

  • Breng een pan water aan de kook en kook de bloemkool, spruitjes en wortel 5 minuten voor.

  • Giet af en laat even uitlekken.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de groenten in de pan te doen!


3️. Romige kaassaus maken

  • Verwarm in een steelpannetje 250 ml melk en voeg mosterd en een snufje peper & zout toe.

  • Roer de geraspte kaas erdoor tot deze smelt.

  • Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de kaas in de steelpan te strooien en roeren!


4.     Ovenschotel samenstellen

  • Vet een ovenschaal licht in en verdeel de voorgekookte aardappelschijfjes over de bodem.

  • Verdeel daarover de voorgekookte groenten.

  • Giet de romige kaassaus erover.

  • Optioneel: Strooi een handje volkoren paneermeel of verkruimeld beschuit over de bovenkant voor een knapperige korst.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de saus over de schotel te gieten en het paneermeel of beschuit erover te strooien!


5. Bakken in de oven

  • Bak de ovenschotel 25 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de timer in te stellen!


6. Tenslotte

  • Laat de schotel een paar minuten afkoelen voor het serveren.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen opscheppen!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: De ovenschotel blijft 2 dagen goed in een afgesloten bak.

  • Invriezen: Kan per portie worden ingevroren, maar laat de kaaslaag weg en voeg deze pas toe bij het opnieuw bakken.


Extra kidsproof

  • Gebruik extra kaas voor een lekker smeuïge laag.

  • Laat kinderen helpen met het stampen van de puree.

  • Maak een leuke topping door de kaas in een vormpje te leggen (bijv. een ster of hartje).

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page