top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Miso soep

Deze misosoep is een snelle, lichte maaltijd met tofu, paksoi, sugar snaps en champignons. De milde umami-smaak is toegankelijk voor kinderen en past goed bij de voedzame rijstwafel met zuivelspread of avocado. Een plantaardige, warme maaltijd die in 20 minuten op tafel staat.

Bereidingstijd

20 min.

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Wereldtoppers

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

Voor de misosoep:

  • 1 l water

  • 2 el misopasta (witte of gele miso, mild van smaak)

  • 1 blok (200 g) stevige tofu

  • 100 g sugar snaps

  • 100 g champignons

  • 100 g paksoi

  • 2 bosuitjes (optioneel, kan apart geserveerd worden voor kinderen)

  • 1 el sesamolie

 

Optioneel als extra topping:

  • 1 el sesamzaadjes

  • 1 vel nori

     

Voor het bijgerecht:

  • 4 volkoren rijstwafels (let op: kies een variant zonder toegevoegde suikers)

  • Zuivelspread naturel of avocado spread (voor een romige, voedzame topping)

Bevat:

  • SOJA (in miso en tofu, kan worden vervangen door tempeh of kikkererwten voor een sojavrije variant)

  • SESAM (optioneel, kan worden weggelaten)

  • LACTOSE (in de zuivelspread, kan worden vervangen door avocado spread of een plantaardige spread)

  • GLUTEN (indien volkoren rijstwafels sporen van gluten bevatten – kies glutenvrij indien nodig)

 


Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Groenten en tofu voorbereiden

  • Snijd de tofu in kleine blokjes en marineer deze in een kommetje met de sesamolie. Laat 5-10 minuten staan.

  • Snijd de champignons in plakjes en de paksoi in reepjes. Optioneel kan je de sugar snaps ook kleiner snijden.

  • Snijd de bosui fijn (kan apart geserveerd worden).

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het snijden van de paksoi!

2️. Bouillon maken

  • Breng 1 liter water aan de kook in een pan.

  • Zet het vuur laag en roer de misopasta erdoor tot deze is opgelost. Let op: De miso pasta niet laten koken!

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het roeren van de miso!

3️. Tofu en groenten toevoegen

  • Voeg de sugar snaps en champignons en toe en laat 5 minuten zachtjes koken.

  • Voeg daarna de paksoi toe en kook nog 2 minuten mee.

  • Bak ondertussen in een kleine koekenpan de tofu blokjes en voeg deze daarna ook toe aan de soep.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het toevoegen van de tofu en groenten!

4️. Afwerking en smaak afmaken

  • Voeg optioneel de bosui, geroosterde sesamzaadjes of nori toe als garnering.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het strooien van de toppings!

5️. Bijgerecht maken

  • Besmeer de volkoren rijstwafels met zuivelspread of avocado spread.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het smeren van de rijstwafels!

6. Tenslotte

  • Serveer de miso soep met de volkoren rijstwafel.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het opscheppen van de soep!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: De soep blijft 1 dag goed in een afgesloten bak.

  • Invriezen: Niet aanbevolen door de miso (die kan schiften).


Extra kidsproof

  • Serveer de bosui apart, zodat kinderen zelf kunnen kiezen.

  • Gebruik minder miso (1,5 el) als kinderen niet gewend zijn aan de zoute smaak.

  • Een paar gekookte volkoren vermicelli maken de soep iets vullender en bekender qua structuur.

  • Voeg een klein scheutje ongezoete sojadrink of melk toe aan de soep voor een zachtere smaak.

  • Geef ze stokjes om de tofu of groenten eruit te vissen (fun!). 

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page