top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Groentesoep

Deze klassieke groentesoep zit vol verse soepgroenten en malse kipballetjes in een milde bouillon. Heerlijk licht en makkelijk te eten voor kinderen. Serveer met krokante volkoren toast voor een complete en vezelrijke maaltijd. Ideaal als lichte avondmaaltijd waar het hele gezin van geniet.

Bereidingstijd

30 min.

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Lekker Hollands

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

Voor de soep:

  • 1,5 liter natriumarme groentebouillon

  • 400 g soepgroente (zoals wortel, prei, bloemkool, selderij)

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 el olijfolie

  • Optioneel: 1 tl tijm

  • Optioneel: 50 g volkoren (letter/figuur) vermicelli



Voor de kipballetjes:

  • 250 g kipgehakt

  • 1 el paneermeel of 1 verkruimeld volkoren beschuit

  • 1 ei

  • ½ tl nootmuskaat

  • Peper & zout naar smaak



Voor erbij:

  • 4 sneetjes volkorenbrood

  • 1 el olijfolie of margarine

Bevat:

  • GLUTEN (in volkorenbrood, paneermeel/beschuit en vermicelli, kan glutenvrij worden aangepast)

  • EI (in kipballetjes, kan worden weggelaten)




Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Groenten snijden

  • Snipper de ui en hak of pers de knoflook fijn.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het afpellen van de ui. Krijgen jullie tranen of valt het mee?

2️. Soepbasis maken

  • Verhit 1 el olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten.

  • Voeg de soepgroente toe en bak nog 3 minuten mee.

  • Schenk de bouillon erbij en voeg optioneel tijm toe.

  • Laat 10 minuten zachtjes koken.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de groenten in de pan doen en de bouillon erbij schenken!

3️. Kipballetjes maken & voorbakken

  • Meng in een kom het kipgehakt, paneermeel of beschuit, ei, nootmuskaat, peper & zout naar smaak.

  • Rol er met schone handen kleine balletjes van (ter grootte van een knikker).

  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de kipballetjes 3-4 minuten tot ze rondom lichtbruin zijn.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de balletjes rollen!

4️. Balletjes en vermicelli garen

  • Voeg de kipballetjes vervolgens toe aan de soep.

  • Laat nog 10 minuten zachtjes koken tot de balletjes gaar zijn.

  • Optioneel: Voeg in de laatste 5 minuten de volkoren vermicelli toe.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag voorzichtig de balletjes in de pan laten vallen!

5️. Volkoren toast maken

  • Bestrijk de sneetjes volkorenbrood met een beetje olijfolie of margarine.

  • Rooster in een koekenpan of oven tot ze knapperig zijn.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen het brood in de pan te leggen en om te draaien!

6️. Tenslotte

  • Proef of er nog extra kruiden nodig zijn en serveer de soep met de knapperige volkoren toast.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de soep in de kommen scheppen en de toast erbij leggen!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: De soep blijft 2 dagen goed in een afgesloten bakje.

  • Invriezen: Kan zonder problemen ingevroren worden (zonder toast).

 

Extra kidsproof

  • Maak mini-kipballetjes: Kleine balletjes zijn makkelijker te eten.

  • Gebruik mildere kruiden: Laat de tijm weg als je kind dit te sterk vindt.

  • Serveer met leuke letter- of figuurvermicelli voor extra plezier tijdens het eten!

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page