
Groentesoep
Deze klassieke groentesoep zit vol verse soepgroenten en malse kipballetjes in een milde bouillon. Heerlijk licht en makkelijk te eten voor kinderen. Serveer met krokante volkoren toast voor een complete en vezelrijke maaltijd. Ideaal als lichte avondmaaltijd waar het hele gezin van geniet.
Bereidingstijd
30 min.
Porties
4 personen
Kwartet categorie
Lekker Hollands

Ingrediënten
Allergenen
voor 4 personen
Voor de soep:
1,5 liter natriumarme groentebouillon
400 g soepgroente (zoals wortel, prei, bloemkool, selderij)
1 ui
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
Optioneel: 1 tl tijm
Optioneel: 50 g volkoren (letter/figuur) vermicelli
Voor de kipballetjes:
250 g kipgehakt
1 el paneermeel of 1 verkruimeld volkoren beschuit
1 ei
½ tl nootmuskaat
Peper & zout naar smaak
Voor erbij:
4 sneetjes volkorenbrood
1 el olijfolie of margarine
Bevat:
GLUTEN (in volkorenbrood, paneermeel/beschuit en vermicelli, kan glutenvrij worden aangepast)
EI (in kipballetjes, kan worden weggelaten)
Bereiding in eenvoudige stappen
1️. Groenten snijden
Snipper de ui en hak of pers de knoflook fijn.
👩🍳 Hulpchef: Mag helpen met het afpellen van de ui. Krijgen jullie tranen of valt het mee?
2️. Soepbasis maken
Verhit 1 el olijfolie in een grote pan en fruit de ui en knoflook 2 minuten.
Voeg de soepgroente toe en bak nog 3 minuten mee.
Schenk de bouillon erbij en voeg optioneel tijm toe.
Laat 10 minuten zachtjes koken.
👩🍳 Hulpchef: Mag de groenten in de pan doen en de bouillon erbij schenken!
3️. Kipballetjes maken & voorbakken
Meng in een kom het kipgehakt, paneermeel of beschuit, ei, nootmuskaat, peper & zout naar smaak.
Rol er met schone handen kleine balletjes van (ter grootte van een knikker).
Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de kipballetjes 3-4 minuten tot ze rondom lichtbruin zijn.
👩🍳 Hulpchef: Mag helpen de balletjes rollen!
4️. Balletjes en vermicelli garen
Voeg de kipballetjes vervolgens toe aan de soep.
Laat nog 10 minuten zachtjes koken tot de balletjes gaar zijn.
Optioneel: Voeg in de laatste 5 minuten de volkoren vermicelli toe.
👩🍳 Hulpchef: Mag voorzichtig de balletjes in de pan laten vallen!
5️. Volkoren toast maken
Bestrijk de sneetjes volkorenbrood met een beetje olijfolie of margarine.
Rooster in een koekenpan of oven tot ze knapperig zijn.
👩🍳 Hulpchef: Mag helpen het brood in de pan te leggen en om te draaien!
6️. Tenslotte
Proef of er nog extra kruiden nodig zijn en serveer de soep met de knapperige volkoren toast.
👩🍳 Hulpchef: Mag de soep in de kommen scheppen en de toast erbij leggen!
Praktische tips:
Bewaaradvies:
Koelkast: De soep blijft 2 dagen goed in een afgesloten bakje.
Invriezen: Kan zonder problemen ingevroren worden (zonder toast).
Extra kidsproof
Maak mini-kipballetjes: Kleine balletjes zijn makkelijker te eten.
Gebruik mildere kruiden: Laat de tijm weg als je kind dit te sterk vindt.
Serveer met leuke letter- of figuurvermicelli voor extra plezier tijdens het eten!
Schijf van Vijf informatie
Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.
