top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Bulgur bowl

Deze bulgursalade is een frisse, vullende maaltijd met gegrilde kip, tomaat, komkommer en een romige citroenyoghurtdressing. Vezelrijk, vol groente en met milde smaken die goed aansluiten bij jonge eters. Je kunt de salade prima van tevoren maken – ideaal voor drukke dagen of een zomerse avondmaaltijd.

Bereidingstijd

25 min.

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Kleurrijke Bowls

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

  • 300 g kipfilet

  • 200 g bulgur

  • 120 g gemengde sla

  • 1 komkommer

  • 200 g cherrytomaten

  • 100 g wortel

  • 1 rode paprika

  • 1 handje verse peterselie en munt

  • 50 g feta, verkruimeld (optioneel, kan vervangen worden door hüttenkäse voor minder zout)


Frisse citroenyoghurtdressing:

  • Ca. 100ml halfvolle yoghurt

  • 2 el citroensap

  • 1,5 el olijfolie

  • Peper & zout naar smaak 

Bevat:

  • GLUTEN (in bulgur, kan vervangen worden door quinoa voor glutenvrij alternatief)

  • LACTOSE (in feta en yoghurt, kan vervangen worden door een lactosevrij of plantaardig alternatief)


Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Bulgur bereiden

  • Doe de bulgur in een kom en schenk er kokend water over (volgens verpakking).

  • Dek af en laat 10 minuten wellen, roer daarna los met een vork.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de bulgur opscheppen en met een vork losmaken!

2️. Groenten snijden

  • Snijd de komkommer in halve plakjes en de cherrytomaten doormidden.

  • Rasp de wortel en snijd de paprika in blokjes.

  • Hak de peterselie en munt fijn.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de tomaatjes doormidden snijden met een veilig kindermes

3️. Kip grillen

  • Verhit 1 el olijfolie in een pan of grillpan.

  • Bak de kipreepjes op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn (± 6-8 min).

  • Breng op smaak met een snufje peper en zout.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen de kipreepjes om te draaien met een tang!

4️. Dressing maken

  • Meng in een kommetje: yoghurt, citroensap, olijfolie, peper & zout (naar smaak).

  • Roer goed door elkaar.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de dressing mengen en proeven of er iets bij moet!

5️. Alles samenvoegen

  • Meng de bulgur, gemengde sla, groenten en kruiden in een grote schaal.

  • Voeg de dressing toe en schep goed om.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag alles in een grote kom door elkaar husselen!

6️. Tenslotte

  • Verdeel de bulgursalade over borden.

  • Leg de gegrilde kip erop en bestrooi met verkruimelde feta en verse kruiden.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag de feta verkruimelen en over de salade strooien!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: De salade is 2 dagen houdbaar in een afgesloten bak.

  • Meal-prep tip: Maak de bulgur en groenten vooraf, maar voeg de kip en feta pas op het laatste moment toe.

Variatietips:

  • Liever vegetarisch? Vervang de kip door kikkererwten of gegrilde halloumi.

  • Wil je het extra fris? Voeg een beetje granaatappelpitjes toe.

  • Extra crunch? Strooi er een handje geroosterde pijnboompitten overheen.

Extra kidsproof

  • Laat kinderen hun eigen bowl maken: Zet alle ingrediënten los op tafel en laat ze zelf opscheppen.

  • Vervang de cherrytomaatjes door blokjes paprika als je kind geen tomaat lust.

  • Maak kleine kipstukjes die makkelijk met een vork te prikken zijn.

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page