top of page
KKKwartet_Achtergrond_2.png

Broccoli-champignon roomsaus

Deze romige vegetarische pasta zit boordevol groenten zoals broccoli en champignons. De saus is mild en zacht van smaak, gemaakt met melk en zuivelspread in plaats van room. Ideaal voor gezinnen: snel klaar en door de romige smaak favoriet bij kinderen.

Bereidingstijd

25 min.

Porties

4 personen

Kwartet categorie

Pasta Parels

Ingrediënten

Allergenen

voor 4 personen

  • 300 g volkoren pasta (bijv. penne of fusilli)

  • 1 el olijfolie

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 250 g champignons (kies kastanjechampignons voor extra smaak)

  • 400 g broccoli

  • 100 ml halfvolle melk

  • 75 g zuivelspread naturel light

  • 50 g geraspte 30+ kaas (zoals Parmezaan of een mildere variant)

  • Italiaanse kruidenmix (kies een optie):

    • Optie 1: 1 tl kant-en-klare Italiaanse kruidenmix (let op: kies een mix zonder toegevoegd zout en suiker)

    • Optie 2: Maak zelf je Italiaanse kruidenmix:

      • ½ tl gedroogde basilicum

      • ½ tl gedroogde oregano

      • ¼ tl gedroogde tijm

      • ¼ tl gedroogde peterselie

  • Peper naar smaak

Bevat:

  • GLUTEN (in de pasta, kan worden vervangen door een glutenvrije variant)

  • LACTOSE (in de kaas, melk en zuivelspread, kan worden vervangen door plantaardige alternatieven)

 


Bereiding in eenvoudige stappen

1️. Groenten voorbereiden

  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.

  • Snijd de champignons in plakjes.

  • Snipper de ui en hak of pers de knoflook fijn.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het snijden van de broccoli en champignons!

2️. Pasta koken

  • Breng een pan water aan de kook en kook de volkoren pasta volgens de verpakking.

  • Giet af en bewaar een kopje pastawater voor later.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het wegen van de pasta!

3️. Broccoli koken

  • Breng een tweede pan met water aan de kook en kook de broccoli roosjes 5 minuten tot beetgaar.

  • Giet af en zet apart.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het toevoegen van de broccoli in de pan!

4️. Champignons en saus bereiden

  • Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan.

  • Bak de ui en champignons 4-5 minuten tot ze zacht zijn.

  • Voeg de knoflook, melk, zuivelspread en Italiaanse kruiden toe.

  • Roer goed door en laat 2 minuten zachtjes pruttelen.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het roeren van de saus!

5. Pasta mengen

  • Voeg de afgegoten pasta en broccoli toe aan de pan met de saus.

  • Roer de geraspte kaas erdoor en voeg indien nodig een scheutje pastawater toe om de saus smeuïger te maken.

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het mengen van de pasta!

6. Tenslotte

  • Serveer de pasta op borden en garneer eventueel met extra geraspte kaas en peper (naar smaak)

👩‍🍳 Hulpchef: Mag helpen met het opscheppen van de pasta!

Praktische tips:

Bewaaradvies:

  • Koelkast: De pasta blijft 1 dag goed in een afgesloten bak.

  • Invriezen: Niet aanbevolen door de verse zuivelspread en broccoli.

Extra kidsproof

  • Pureer de saus zodat de groenten minder zichtbaar zijn.

  • Serveer de broccoli apart als kinderen liever losse groenten eten.

  • Voeg een klein beetje extra kaas toe voor een mildere smaak.

Schijf van Vijf informatie

Dit gerecht bevat ingrediënten uit verschillende vakken van de Schijf van Vijf. Zie hieronder hoe dit gerecht is opgebouwd.

bottom of page